🍸 Šampanské Mule s krvavým pomarančom 🍸
Šampanské je v chladných ročných obdobiach už takmer nudne populárne… ale keď ho okoreníte trochou krvavého pomaranča a vodky, po monotónnosti niet ani stopy!

Ingrediencie:
- šťava z polovice stredne veľkého krvavého pomaranča
- šťava z 1/2 limetky
- 30 ml vodky
- 8 lístkov mäty
- 60 ml chladeného zázvorového piva
- chladené šampanské
Príprava:
V pohári na šampanské zmiešajte šťavu z krvavého pomaranča, limetkovú šťavu a vodku. Potom pridajte zázvorové pivo a dolejte toľko šampanského, aby sa naplnil pohár. Ozdobte plátkami krvavého pomaranča a čerstvou mätou.
🍸 Perníkový White Russian 🍸
Kokteil White Russian je u mnohých ľudí obľúbený a obzvlášť populárny a chladné počasie takmer automaticky prináša so sebou chuť na perník. Nie je žiadnym prekvapením, že zmiešaním týchto dvoch úžasných vecí vznikne ešte úžasnejší koktail!

Ingrediencie:
Perníkový sirup:
- 1/4 šálky medu
- 3 polievkové lyžice melasy cca
- 2,5 cm čerstvého zázvoru nakrájaného na plátky
- 2 tyčinky škorice
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Koktail:
- 60 ml vodky
- 45 ml (3 polievkové lyžice) kávového likéru Kahlua
- 2 – 4 polievkové lyžice perníkového sirupu
- 2 – 4 polievkové lyžice šľahačky
- škorica a perník na zdobenie
Príprava:
Perníkový sirup:
V stredne veľkom hrnci zmiešajte 1 až 1/3 šálky vody, med, melasu, zázvor a škoricu. Na silnom ohni priveďte rýchlo do varu, potom varte 3 až 5 minút a následne odstavte z ohňa. Vmiešajte vanilkový extrakt a nechajte vychladnúť.
Koktail:
Naplňte pohár ľadom a nalejte vodku, kávový likér a perníkový sirup. Zľahka premiešajte, potom pridajte šľahačku, opäť premiešajte a ozdobte škoricou a perníkom.
🍸 Koktail Bourbon Jablkový Cider Fizz 🍸
Jablkový cider a bourbon. Dokonalejšiu kombináciu by sme sotva našli 🤤

Ingrediencie:
Jablkový sirup:
- 3 šálky kvalitného jablkového vína
- 3/4 šálky hnedého cukru
- 2 tyčinky škorice
- 1 vanilkový struk, prekrojený na polovicu
Koktail:
- 60 ml bourbonu
- 60 ml jablkového sirupu
- 30 ml čerstvo lisovanej citrónovej šťavy
- 120 ml šumivého vína alebo šumivého jablkového vína
- brusnice na zdobenie
- ľad
Príprava:
Jablkový sirup:
Zmiešajte jablkové víno, tyčinky škorice a vanilku a zohrejte na stredne nízkej teplote. Nechajte ho na ohni asi 20 až 30 minút, kým sa nezmenší asi na tri štvrtiny svojho objemu. Odstavte z ohňa, vmiešajte hnedý cukor a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Koktail:
V koktailovom šejkri zmiešajte bourbon, jablkový sirup, citrónovú šťavu a trochu ľadu. Pretrepte 10 sekúnd, preceďte a nalejte do pohára spolu s ľadom. Vrch pokvapkajte šumivým vínom alebo šumivým jablkovým vínom a ozdobte brusnicami.
🍸 Horúci Tatranský čaj 🍸
Poznáte ten pocit, keď prídete domov v chladné, daždivé popoludnie a jediné, po čom túžite, je šálka horúceho čaju? Čo tak spraviť bežný čas strávený pri čaji trochu vzrušujúcejším? 😉

Ingrediencie:
- 40 ml Tatranského čaju
- Horúci silný čierny čaj varený v jablkovej šťave
- ½ čerstvo lisovanej citrónovej šťavy
- 3 čajové lyžičky karamelizovaného medu
- Perník alebo vanilková tyčinka
Príprava:
Začnite zahrievaním medu v malom hrnci a keď začne hustnúť, pridajte trochu vody, pričom dávajte pozor, aby sa nepripálil. Čierny čaj uvarte v jablkovej šťave, následne pridajte Tatranský čaj, citrónovú šťavu a karamelizovaný med a máte skvelý nápoj! Podávajte v hrubostennom hrnčeku a ozdobte škoricovými tyčinkami alebo perníkom!
🍸 Škótske šťastie 🍸
Každý vie, že pokiaľ ide o nápoje a zábavu, Škóti o tom vedia svoje. Preto nie je žiadnym prekvapením, že sa do nášho zoznamu dostal koktail s príznačným názvom „Škótske šťastie“.

Ingrediencie:
- 60 ml Drambuie (alebo iný druh whisky likéru).
- 270 ml horúceho mlieka
- 90 ml horúceho kakaa
- štipka mletej škorice
- štipka soli
- na ozdobu mini marshmallows, šľahačka
Príprava:
Zmiešajte všetky prísady a za častého miešania zahrievajte na miernom ohni, kým nezačne jemne bublať. Podávajte ešte horúci a ozdobte ho miniatúrnymi cukríkmi marshmallows a šľahačkou.
🍸 +1 Večná klasika – Varené víno 🍸
V neposlednom rade prichádza to najobľúbenejšie: varené víno! Tento nápoj netreba nikomu predstavovať, všetci ho poznáme a milujeme – doma si ho však pripravujeme len zriedka, pričom recept nie je vôbec zložitý, chce to len trochu trpezlivosti!

Ingrediencie:
- 1 fľaša červeného vína 1 šálka cukru
- 1 šálka jablkovej šťavy
- 2 citróny nakrájané na kolieska
- 2 pomaranče nakrájané na kolieska
- 3 tyčinky škorice
- 2 celé muškátové oriešky
- 1 čajová lyžička celých klinčekov
- 1 čajová lyžička celého nového korenia
Príprava:
Vo veľkom hrnci zmiešajte víno, cukor, jablkovú šťavu, ovocie a korenie. Nápoj zohrievajte na miernom ohni, bez toho, aby ste ho uviedli varu, a nechajte chute dobre splynúť aspoň 1-2 hodiny. Keď je hotový, sceďte ho, ozdobte podľa chuti kolieskami pomaranča alebo citróna, prípadne tyčinkami škorice a podávajte teplý!