Barion Pixel
Love Note Love Cards Love List

5 koktailov proti chladu, ktoré si môžete pripraviť aj doma.

Máte už dosť chladného, pochmúrneho počasia? Radi by ste si spestrili nudné všedné popoludnia? Potom je tento príspevok určený pre vás! Zozbierali sme pre vás 5 super receptov na koktaily, ktorých príprava a konzumácia bude zážitkom, ktorý zohreje telo aj dušu!

🍸 Šampanské Mule s krvavým pomarančom 🍸

Šampanské je v chladných ročných obdobiach už takmer nudne populárne… ale keď ho okoreníte trochou krvavého pomaranča a vodky, po monotónnosti niet ani stopy!

Zdroj obrázku: www.halfbakedharvest.com

Ingrediencie:

  • šťava z polovice stredne veľkého krvavého pomaranča
  • šťava z 1/2 limetky
  • 30 ml vodky
  • 8 lístkov mäty
  • 60 ml chladeného zázvorového piva
  • chladené šampanské

Príprava:
V pohári na šampanské zmiešajte šťavu z krvavého pomaranča, limetkovú šťavu a vodku. Potom pridajte zázvorové pivo a dolejte toľko šampanského, aby sa naplnil pohár. Ozdobte plátkami krvavého pomaranča a čerstvou mätou.

🍸 Perníkový White Russian 🍸

Kokteil White Russian je u mnohých ľudí obľúbený a obzvlášť populárny a chladné počasie takmer automaticky prináša so sebou chuť na perník. Nie je žiadnym prekvapením, že zmiešaním týchto dvoch úžasných vecí vznikne ešte úžasnejší koktail!

Zdroj obrázku: www.halfbakedharvest.com

Ingrediencie:

Perníkový sirup:

  • 1/4 šálky medu
  • 3 polievkové lyžice melasy cca
  • 2,5 cm čerstvého zázvoru nakrájaného na plátky
  • 2 tyčinky škorice
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Koktail:

  • 60 ml vodky
  • 45 ml (3 polievkové lyžice) kávového likéru Kahlua
  • 2 – 4 polievkové lyžice perníkového sirupu
  • 2 – 4 polievkové lyžice šľahačky
  • škorica a perník na zdobenie

Príprava:
Perníkový sirup:

V stredne veľkom hrnci zmiešajte 1 až 1/3 šálky vody, med, melasu, zázvor a škoricu. Na silnom ohni priveďte rýchlo do varu, potom varte 3 až 5 minút a následne odstavte z ohňa. Vmiešajte vanilkový extrakt a nechajte vychladnúť.

Koktail:
Naplňte pohár ľadom a nalejte vodku, kávový likér a perníkový sirup. Zľahka premiešajte, potom pridajte šľahačku, opäť premiešajte a ozdobte škoricou a perníkom.

🍸 Koktail Bourbon Jablkový Cider Fizz 🍸

Jablkový cider a bourbon. Dokonalejšiu kombináciu by sme sotva našli 🤤

Zdroj obrázku: somuchfoodblog.com

Ingrediencie:

Jablkový sirup:

  • 3 šálky kvalitného jablkového vína
  • 3/4 šálky hnedého cukru
  • 2 tyčinky škorice
  • 1 vanilkový struk, prekrojený na polovicu

Koktail:

  • 60 ml bourbonu
  • 60 ml jablkového sirupu
  • 30 ml čerstvo lisovanej citrónovej šťavy
  • 120 ml šumivého vína alebo šumivého jablkového vína
  • brusnice na zdobenie
  • ľad

Príprava:

Jablkový sirup:
Zmiešajte jablkové víno, tyčinky škorice a vanilku a zohrejte na stredne nízkej teplote. Nechajte ho na ohni asi 20 až 30 minút, kým sa nezmenší asi na tri štvrtiny svojho objemu. Odstavte z ohňa, vmiešajte hnedý cukor a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

Koktail:
V koktailovom šejkri zmiešajte bourbon, jablkový sirup, citrónovú šťavu a trochu ľadu. Pretrepte 10 sekúnd, preceďte a nalejte do pohára spolu s ľadom. Vrch pokvapkajte šumivým vínom alebo šumivým jablkovým vínom a ozdobte brusnicami.

🍸 Horúci Tatranský čaj 🍸

Poznáte ten pocit, keď prídete domov v chladné, daždivé popoludnie a jediné, po čom túžite, je šálka horúceho čaju? Čo tak spraviť bežný čas strávený pri čaji trochu vzrušujúcejším? 😉

Zdroj obrázku: detoxinista.com

Ingrediencie:

  • 40 ml Tatranského čaju
  • Horúci silný čierny čaj varený v jablkovej šťave
  • ½ čerstvo lisovanej citrónovej šťavy
  • 3 čajové lyžičky karamelizovaného medu
  • Perník alebo vanilková tyčinka

Príprava:

Začnite zahrievaním medu v malom hrnci a keď začne hustnúť, pridajte trochu vody, pričom dávajte pozor, aby sa nepripálil. Čierny čaj uvarte v jablkovej šťave, následne pridajte Tatranský čaj, citrónovú šťavu a karamelizovaný med a máte skvelý nápoj! Podávajte v hrubostennom hrnčeku a ozdobte škoricovými tyčinkami alebo perníkom!

🍸 Škótske šťastie 🍸

Každý vie, že pokiaľ ide o nápoje a zábavu, Škóti o tom vedia svoje. Preto nie je žiadnym prekvapením, že sa do nášho zoznamu dostal koktail s príznačným názvom „Škótske šťastie“.

Zdroj obrázku: goodstuff.sk

Ingrediencie:

  • 60 ml Drambuie (alebo iný druh whisky likéru).
  • 270 ml horúceho mlieka
  • 90 ml horúceho kakaa
  • štipka mletej škorice
  • štipka soli
  • na ozdobu mini marshmallows, šľahačka

Príprava:

Zmiešajte všetky prísady a za častého miešania zahrievajte na miernom ohni, kým nezačne jemne bublať. Podávajte ešte horúci a ozdobte ho miniatúrnymi cukríkmi marshmallows a šľahačkou.

🍸 +1 Večná klasika – Varené víno   🍸

V neposlednom rade prichádza to najobľúbenejšie: varené víno! Tento nápoj netreba nikomu predstavovať, všetci ho poznáme a milujeme – doma si ho však pripravujeme len zriedka, pričom recept nie je vôbec zložitý, chce to len trochu trpezlivosti!

Zdroj obrázku: kitchenconfidante.com

Ingrediencie:

  • 1 fľaša červeného vína 1 šálka cukru
  • 1 šálka jablkovej šťavy
  • 2 citróny nakrájané na kolieska
  • 2 pomaranče nakrájané na kolieska
  • 3 tyčinky škorice
  • 2 celé muškátové oriešky
  • 1 čajová lyžička celých klinčekov
  • 1 čajová lyžička celého nového korenia

Príprava:

Vo veľkom hrnci zmiešajte víno, cukor, jablkovú šťavu, ovocie a korenie. Nápoj zohrievajte na miernom ohni, bez toho, aby ste ho uviedli varu, a nechajte chute dobre splynúť aspoň 1-2 hodiny. Keď je hotový, sceďte ho, ozdobte podľa chuti kolieskami pomaranča alebo citróna, prípadne tyčinkami škorice a podávajte teplý!