Barion Pixel
Love Note Love Cards Love List

5 romantických receptov, ktorými môžeš prekvapiť svojho partnera/partnerku – na každú príležitosť

Varíte vždy to isté? Aj u vás je „čo budeme zase jesť“ každodennou otázkou? Hľadáš nápady na špeciálne recepty, ktorými prekvapíš svojho partnera/partnerku na Valentína, výročie alebo narodeniny?

Už nehľadaj ďalej, dali sme dokopy naše obľúbené romantické recepty a dezerty, aby si si ty mohol/la už len vybrať. Mysleli sme na všetkých: milovníkov mäsa, vegánov aj milovníkov maškŕt.

Steak s gulášovou omáčkou a batátovými hranolkami

Božský steak s omáčkou pre zdravú večeru. Doplnený batátovými hranolkami, špenátom a cherry paradajkami.

Ingrediencie

  • 3 čajové lyžičky repkového oleja plus troška oleja na steaky
  • 250 g sladkých zemiakov, ošúpaných a nakrájaných na tenké plátky.
  • 1 lyžica lístkov čerstvého tymiánu
  • 2 malé cibule, nakrájané na polovice a následne na plátky
  • 1 zelená paprika zbavená semiačok a nakrájaná na kocky
  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
  • 1 čajová lyžička údenej papriky
  • 85 g cherry paradajok prekrojených na polovicu
  • 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 čajová lyžica vegety
  • 2 x 125 g filetový steak, potretý trochou repkového olejaú
  • 200 g baby špenátu pripraveného na panvici alebo v mikrovlnnej rúre.

Príprava

1. Krok

Rúru predhrejeme na 240 °C / 220 °C a na plech položíme mriežku. Sladké zemiaky a tymián premiešame v miske s 2 lyžičkami oleja, potom ich presypeme na mriežku a odložíme.

2. Krok

Na nepriľnavej panvici zohrejeme 1 lyžičku oleja, pridáme cibuľu. Panvicu prikryjeme a necháme 5 minút opekať. Odstránime veko a premiešame. Pridáme zelenú papriku a cesnak, panvicu prikryjeme a varíme ďalších 5 minút. Zemiaky vložíme do rúry na 15 minút.

3. Krok

Kým sa zemiaky opekajú, k zelenine pridáme údenú papriku, zalejeme 150 ml vody a vmiešame paradajky, paradajkový pretlak a vegetu. Prikryjeme a dusíme 10 minút.

4. Krok

Steaky opekáme na rozpálenej, nepriľnavej panvici 2-3 minúty podľa hrúbky, potom ich necháme 5 minút odpočívať. Gulášovú omáčku nalejeme lyžicou na taniere a pridáme steaky, pri steaky podávame prílohu.

Gnocchi cacio e pepe

Miska gnocchi s parmezánom a čiernym korením. Jednoduché, ale mimoriadne chutné – a čo je najlepšie, toto jedlo sa dá pripraviť len za sedem minút.

Ingrediencie

  • 300g gnocchi
  • 2 polievkové lyžice nesoleného masla
  • 60g na jemno nastrúhaného parmezánu
  • 2 čajové lyžice čierneho korenia
  • šalátové listy na servírovanie (voliteľné)

Príprava

1. Krok

Gnocchi uvaríme vo veľkej panvici v jemne osolenej vriacej vode, podľa návodu na obale. Prefiltrujme a odložme 200 ml vody z varenia.

2. Krok

Vo veľkej panvici zohrejme maslo. Pridajme gnocchi, syr, korenie a 150 ml vody na varenie. Mierne zvýšme teplotu a intenzívne miešajme, kým sa maslo nerozpustí a halušky nie sú dobre obalené. V prípade potreby dolejme viac z odstavenej vody. Dochutíme soľou podľa chuti. Hotové halušky podávame s čerstvým šalátom.

 

Rizoto s paradajkami a mascarpone

Chutné rizoto s paradajkami a mascarpone, ideálne ako valentínske menu alebo na špeciálnu večeru počas týždňa

Ingrediencie

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná na veľmi jemno
  • 1 veľký strúčik cesnaku, rozdrvený
  • 175 g ryže na rizoto
  • 400 g konzervovaných paradajok
  • 600 ml vody s bujónom (môže byť mäsová alebo zeleninová)
  • 30 g nastrúhaného parmezánu
  • 30 g mascarpone
  • ½ malého zväzku bazalky, nasekanej na jemno

Príprava

1. Krok

Vo veľkej panvici zohrejme olej. Pridajme cibuľu so štipkou soli a smažme 10 minút, alebo kým nebude mäkká a priesvitná, potom pridajme cesnak a restujeme ďalšiu 1 minútu. Vmiešame ryžu a povarme 2 minúty.

2. Krok

Prihodíme paradajky a privedieme do varu. Pridáme polovicu vývaru. Varíme a miešame, kým sa nevstrebe. Pridávajme zvyšnú šťavu po lyžičkách a za stáleho miešania varme cca. 20 minút.

3. Krok

Vmiešame parmezán, mascarpone a bazalku a dochutíme podľa chuti.

Ľahké lekvárové mini koláčiky

Upeč si naše obľúbené mini tortičky s džemom, zaručene sa hneď zaradia medzi vaše obľúbené dezerty – navyše sú hotové za menej ako pol hodiny, ak použiješ balené cesto.

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky, plus navyše na pracovnú dosku
  • 125 g masla, vychladeného a nakrájaného na kocky, plus navyše na vymastenie plechu
  • 1 stredné vajce
  • 1 vanilkový struk z ktorého vyberieme semienka (voliteľné, možno nahradiť 1 čajovou lyžičkou arómy)
  • 100 g lekváru, ovocného želé alebo džemu podľa chuti

Príprava

1. Krok

Múku, maslo a štipku soli dáme do misky a spracujeme končekmi prstov (alebo tieto suroviny rozpracujeme v kuchynskom robote, ak ho máme). Keď je zmes ako čerstvá strúhanka, vmiešame vajcia a vanilkové semienka, ak ich používate. Pridáme 1 polievkovú lyžicu studenej vody, potom začíname rukami miesiť cesto do jedného – snažte sa nemiesiť príliš. Pridajte 1 polievkovú lyžicu vody, ak sa nespojí, ale snažte sa nepridávať viac. Zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky.

2. Krok

Elektrickú rúru predhrejeme na 200 stupňov, plynovú rúru na 180 stupňov. Formičky plechu na muffiny vymastíme maslom, pracovnú plochu posypeme múkou. Cesto rozbalíme a rozvaľkáme, natiahneme na cca. hrúbku prstov a vykrajujeme kruhy, ktoré pasujú do formičiek plechu. Do každého kruhu dáme 1-2 čajové lyžičky plnky. Ak chcete, vykrajujte z cesta malé srdiečka (ideálne na Valentína) a položte na vrch.

3. Krok

Pečieme 15-18 minút alebo do zlatista, kým plnka začne trochu bublať. Nechajme formu niekoľko minút vychladnúť a potom ju opatrne presuňme na mriežku, aby úplne vychladla.

Torta s tekutou čokoládou a granátovým jablkom

Toto bohaté piškótové cesto z tmavej čokolády môže byť skvelou alternatívou akéhokoľvek koláča, okrem toho je veľmi nápadným dezertom.

Ingrediencie

  • 225 g nesoleného masla, plus extra na vymastenie
  • 250 g horkej čokolády (70 % kakao) nalámanej na štvorčeky
  • 5 veľkých vajec
  • 225 g ľahkého hnedého cukru, z ktorého prstami odstránime hrudky.
  • 85 g mletých mandlí
  • 50 g hladkej múky plus ešte
  • 1 polievková lyžica múky

K poleve

  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 100 g tmavej čokolády (70 % kakaa), nahrubo nastrúhanej
  • 1 polievková lyžica preosiateho práškového cukru
  • hrsť granátového jablka

Príprava

1. Krok

Tortovú formu s priemerom 23 cm bohato vymastíme a dno vystelieme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 180C / 160C (elektrická rúra/plynová rúra). Maslo a čokoládu dáme do strednej misky a pomaly roztopíme, buď nad horúcou vodou, alebo v mikrovlnke. Miešajme do hladka a odstavme.

2. Krok

Vajíčka rozbijeme do veľkej misy, pridáme cukor a ručným šľahačom šľaháme 5-8 minút do zhustnutia peny a zdvojnásobenia objemu. Čokoládovú zmes po troškách nalejme do misky a veľmi opatrne ju jemne zapracujeme do cesta, pričom dávajme pozor, aby sa stratili bublinky v ceste. Pomaly nalejeme cesto do formy. Pečieme na strednej priečke 30-35 minút, alebo kým koláč nevykysne. Koláč vychladíme vo forme na mriežke. Koláč môže trochu klesnúť a popraskať, čo ale nie je problém.

3. Krok

Pre polevu privedieme smotanu do varu. Čokoládu dáme do misky s práškovým cukrom a zalejeme horúcou smotanou. Necháme niekoľko minút postáť, miešame do hladka, potom necháme 10 minút vychladnúť a zhustnúť. Tortu opatrne vyberieme z formy na tanier, potom na ňu natrieme polevu a necháme ju stiecť. Necháme niekoľko minút stuhnúť, potom posypeme semienkami z granátového jablka a dáme na pár hodín do chladničky alebo ihneď podávame.