Doprava zadarmo nad 44 eur 🚚
blog

Prečo sú pre nás dátumy také dôležité?

March 27, 2024

Všetci máme dátumy, ktoré obzvlášť prirástli k nášmu srdcu a ktoré oslavujeme rok čo rok. Pravidelné oslavy narodenín, menín, výročí a iných menších i väčších životných udalostí sú už pomerne dlho úplne bežnou súčasťou nášho života. Oslava jednotlivých „veľkých“ dní je navyše jednou z mála vecí, ktoré takmer každý na svete považuje za dôležité, no málokedy sa zamýšľame nad tým, prečo sú pre nás tieto dátumy a okolo nich organizované rituály vlastne také dôležité.

Je nám jasné, že každý rád oslavuje, ale prečo sa stali tieto dátumy takým dôležitým faktorom v našom živote, že to môže skončiť aj vážnou hádkou či urážkou, ak na ne náš blízky zabudne? Ak sa totiž nad tým zamyslíme a pozrieme sa na to objektívne, „významný deň“ je vlastne taký istý deň ako včera alebo zajtra. V tomto svetle sa môže dokonca zdať detinské každý rok oslavovať, že v našom živote či vzťahu uplynul ďalší rok. Ale v skutočnosti nie je nič zvláštne na tom, byť tak pripútaný k určitým dátumom a udalostiam, pretože ide, samozrejme, o oveľa viac ako len jednoduché plynutie rokov. Okrem radosti z osláv majú totiž tieto udalosti pre nás dôležitý základný význam a hodnotu.

1️⃣ Zážitok spolupatričnosti ku komunite alebo k niekomu

Narodeniny, významné dni a okolo nich organizované oslavy sú súčasťou nášho každodenného života už tisíce rokov. Takéto podujatia zohrávajú významnú úlohu pri rozvíjaní a udržiavaní zmyslu pre komunitu. V takýchto prípadoch totiž takmer „povinne“ trávime čas so svojimi najbližšími. A to má obzvlášť dobrý vplyv na náš spoločenský a rodinný život, keďže nebyť narodenín a výročí, pravdepodobne by sme sa stretávali a trávili čas vo veľkých skupinách oveľa zriedkavejšie.

2️⃣ Poskytujú rámec pre náš život

Dôležité dátumy a výročia prirodzeným spôsobom orámujú náš život a robia náš často príliš nepredvídateľný svet transparentnejším. Bez ohľadu na to, čo sa v našich životoch deje, vždy si môžeme byť istí (a očakávať), že Vianoce, narodeniny či výročie svadby môžeme stráviť v spoločnosti ľudí, ktorí sú pre nás dôležití a môžeme načerpať novú energiu, trochu si oddýchnuť. Navyše, v takýchto chvíľach sa väčšina z nás obzerá za rokmi za nami a porovnáva svoj súčasný život so životom spred 1, 2 alebo 3 rokov, čo nám uľahčuje jednoduchšie reflektovanie našich životov, vyvodenie poučení z minulých rokov a stanovenie nových cieľov.

3️⃣ Vieme sa citovo nabiť

Sme v podstate spoločenské stvorenia, preto inštinktívne túžime po vzájomnej spoločnosti a láske. Rituály spojené s dôležitými dňami vyživujú a posilňujú naše vzťahy. Pomáhajú nám necítiť sa osamelo a emocionálne nás nabíjajú. Len si pomysli, čo môže znamenať obyčajná kytica kvetov od tvojho partnera pri výročiach alebo telefonát od babičky na tvoje narodeniny!

4️⃣ Obohacujú nás o nové zážitky a spomienky

Pri príležitosti dôležitých dátumov väčšina z nás organizuje nejakú malú alebo veľkú skupinovú akciu alebo oslavu. Nie je nezvyčajné, že tieto udalosti dostanú miesto medzi najkrajšími spomienkami a zážitkami nášho života. Nie je to príliš prekvapujúce, totiž deň, ktorý je len tvoj (alebo váš) a je iba o bezpodmienečnej láske a oslave, by sa ľahko stal obľúbeným pre každého človeka. Takéto udalosti takmer vždy pozitívne prispievajú k nášmu životu, a preto niet divu, že sme k nim takí pripútaní.

5️⃣ Zážitok bezpodmienečnej lásky

V našom dospelom živote a v našom svete veľmi zriedka zažijeme zážitok bezpodmienečnej lásky alebo ocenenia. V našom každodennom živote je získanie uznania alebo rešpektu od ostatných takmer vždy spojené s nejakým výkonom. Zamysli sa nad tým, za čo si dostal v posledných rokoch pozornosť alebo pochvalu! Napríklad za to, že sa ti na univerzite dobre darilo alebo si navaril chutné jedlo, alebo si v práci dosiahol očakávané výsledky. V našom uponáhľanom svete sa nám iba málokedy dostane pár minút pozornosti alebo lásky „len tak“. V takýchto významných dňoch sa však pozornosť nesústredí na to, „čo sme doteraz položili na stôl“, ale jednoducho iba na Nás – nie na naše zásluhy a činy, ale na našu osobu a osobné hodnoty. V takýchto prípadoch môžeme konečne zažiť zážitok úprimnej, bezpodmienečnej pozornosti a lásky. Väčšinou to potrebujeme oveľa viac, ako si to v každodennom zhone uvedomujeme! Takéto zážitky môžu vo veľkej miere prispieť k budovaniu a posilňovaniu pozitívneho sebaobrazu, zdravého sebavedomia a sebaúcty.

Okrem uvedených môže samozrejme existovať nespočetné množstvo individuálnych dôvodov, prečo je pre teba, pre vás určitý dátum dôležitý. Podstata však zostáva rovnaká: pripomínanie si významných udalostí a dôležitých dátumov nie je len zbytočný výstrelok či predvádzanie sa. Tieto oslavy nám a našim blízkym dávajú naozaj veľa, budujú a pestujú naše vzťahy, spríjemňujú náš často komplikovaný každodenný život a dokonca zohrávajú dôležitú úlohu aj v tom, ako sa my sami vidíme!

Teraz už vieš, prečo sú pre nás výročia a narodeniny také dôležité, ale to automaticky neuľahčuje ich zapamätanie v zhone každodenného života. Dovoľ nám, aby sme ti pomohli! Využi našu novú a úplne bezplatnú službu Love Date, aby si už nikdy nezabudol na žiadny dôležitý dátum!

Ďalej na Love Date!